Loading

Nu bijna 80-jaar na de Tweede Wereldoorlog zien we tijdens de herdenkingen nog slechts de -in die tijd jongste- oudere overlevenden van deze laatste oorlog, die in Nederland heeft plaatsgevonden. Je kameraad herdenken, die de strijd niet heeft overleefd, kunnen deelnemers aan de herdenkingen nauwelijks meer. Al meer dan 20 jaar geleden, sinds 1961, om precies te zijn herdenken we op 4 mei niet alleen meer de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië, maar ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.

Gesneuvelde kameraden

Daarom zijn er nu nog wel deelnemers aan herdenkingen, die hun omgekomen kameraden willen en ook kunnen herdenken op 4 mei. Elk jaar komen er helaas in deze categorie nog herdenkers bij. Daarnaast blijven er de nabestaanden, die al deze slachtoffers van oorlogshandelingen -vaak zelfs elke dag- enkel nog in hun dierbare herinneringen kunnen koesteren.
Dit geldt voor nabestaanden van gesneuvelde militairen, nabestaanden van verzetsdeelnemers, nabestaanden van door oorlogsgeweld omgekomen burgers en onschuldige burgers, die zijn omgekomen omdat ze helaas toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren tijdens bombardementen van vriend of vijand.

Nabestaanden

Ze zijn er altijd! En zij zullen er altijd blijven. Zij zijn de meest direct betrokkenen bij het verlies van de levens van de slachtoffers. Vandaar dat binnen het Comité 4 en 5 mei Velsen de suggestie is binnengekomen en besproken om het protocol van de kranslegging dit jaar -na oiverleg met het gemeentebestuur- enigszins te wijzigen.

4 mei 2024

Zal als eerste bij de kranslegging een bloemstuk worden neergelegd door een delegatie van nabestaanden van verzetsdeelnemers. Daarna doen de veteranen dit om hun omgekomen kameraden te herdenken. Hierna Burgemeester en Wethouders namens het gemeentebestuur van Velsen en daarna gaat het Comité 4 en 5 mei Velsen de overige organisaties en burgers vóór, die ook d.m.v. een groet of bloem(stuk) 4 mei bij het monument op het Plein 1945 willen herdenken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.