Loading

Een onderbelichte groep tijdens herdenkingen in Velsen.

Het Comité 4 en 5mei Velsen is direct na de oorlog opgericht door Velsense verzetsdeelnemers, om de tijdens hun verzetswerk gestorven verzetsmaten te eren. 

In Velsen heeft de oorlog traumatische sporen achtergelaten, die heden ten dage nog niet uit de omgeving zijn verdwenen.  

Gelukkig is het al lang geleden dat Velsen werd geteisterd door bommen, intimidatie en onvrijheid, maar dit houdt ook in dat er nog weinig mensen zijn, die uit eigen ervaring kunnen vertellen wat een dergelijke gebeurtenis met een mens doet.  

Slagveld 

Oorlogen en conflicten werden tot de Tweede Wereldoorlog voornamelijk op slagvelden uitgevochten. Gruwelijk en meestal met nutteloos veel militaire en -vaak onbedoeld- ook omstanders en burgerslachtoffers. In tactische termen spreekt men dan van ‘collateraal damage’ oftewel een onbedoeld en onvermijdelijk bijverschijnsel. 

Verandering 

Helaas blijken de latere en nog steeds aanwezige oorlogen en conflicten steeds méér onschuldige burgers te treffen. Dat dit met de aanval van het Naziregime op Rotterdam; met bombardementen op Duitse steden en Hiroshima en Nagasaki door de geallieerden tot de gevestigde oorlogstactiek blijkt te zijn uitgegroeid is evident. Hoe het in 2024 gaat kunnen we met eigen ogen aanschouwen.

De ervaring met Rusland en Israël van de afgelopen maanden laten zien, dat zelfs het ‘recht van zelfverdediging’ wordt aangevoerd om agressieve daden, die vooral ook burgers en hun leefomgeving treffen te rechtvaardigen. 

Lessen uit de geschiedenis 

Als geschiedenisonderzoeker/docent tracht je de geschiedenis te achterhalen, te begrijpen, vooral om daar lering uit te trekken voor de toekomst. Meestal lukt dit nauwelijks, diezelfde geschiedenis leert dit immers! 

1940-1945 

Bijna 80 jaar herdenken wij op het Plein 1945 de gevallen Velsense militairen en verzetslieden van de Tweede Wereldoorlog.  Er wordt nauwelijks gesproken over de onschuldige burgerslachtoffers die ook in Velsen zijn gevallen. Ik heb geen inzicht in welke Velsenaren als buitenstaander in de oorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen. 

Hoog tijd 

Dit ‘ns in kaart brengen en ook de nabestaanden van deze slachtoffers te betrekken bij de herdenkingen op 4 mei in Velsen. Bent U nabestaande van iemand, die in Velsen tijdens oorlogshandelingen om het leven is gekomen, dan komen wij graag met u in contact. Reageer op aan dit artikel hieronder of bel mij:

Gerard van Broekhuijsen. (+31 630974608)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.