april 28, 2024

Loading

Oorspronkelijk stond het monument voor de gevallenen op Plein 1945 t.h.v. de De Noostraat. Het monument was in 1948 een initiatief van verzetsstrijders om de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog te eren.
Op 5 mei 1948 heeft mevrouw Pamela Homburg-Boreham, de weduwe van de omgekomen Engelandvaarder Ab Homburg, het Monument voor de Gevallenen onthuld. Het is gemaakt door beeldhouwer N. A. van der Kreek uit Bussum.

Comitévoorzitter Cas Spoor verwoorde dit tijdens de onthulling zo:

‘Als een blijk van onze grote dank en eerbied voor de ontzaglijk zware offers die de verbonden geallieerde strijdmachten voor ons vaderland hebben gebracht, moge ik dan de hoge eer van de onthulling van dit monument opdragen aan de weduwe van één van onze moedigste strijders uit deze gemeente, mevrouw Pamela Homburg-Boreham.

Burgemeester Kwint ontving van hem een oorkonde, waarin het comité hem vraagt de herdenking over te dragen aan zijn opvolger, enzovoorts.

Met de herbouw en de inrichting van het Plein 1945 kwam het monument op de huidige plaats terecht. Koningin Juliana en prins Bernhard legden er tijdens hun werkbezoek aan Velsen in 1949 een krans bij. De verzetslieden en plaatselijke overheid legden trouw elk jaar ook hun krans, maar na het overlijden van Freddie van Oversteegen is deze eretaak v.w.,b. het verzet overgedragen aan de familieleden van de verzetsdeelnemers. Deze leggen nu de krans met het lint: ‘Nabestaanden verzetsdeelnemers Velsen’ op 4 mei bij het monument neer.

Bron: Eén koers, één strijd, de vrijheid, Guus Hartendorf 2005/2015.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.