Route 5 mei bevrijdingsrit Velsen 2023

Loading

Waarschuwing
De route is gepland zoals beschreven. U begrijpt dat dit tijdschema een streefschema is. De omstandigheden kunnen zorgen dat de tijden niet precies kunnen worden aangehouden. We vragen hiervoor uw begrip.

Fakkeltocht

In dit eerste gedeelte van de tocht worden de estafettelopers met het vrijheidsvuur uit Wageningen begeleid vanaf het Vestingplein naar het Plein 1945 door de historische voertuigen van de 5 mei Bevrijdingsrit. Zij volgen zoveel mogelijk dezelfde route die de Canadese bevrijders in 1945 volgden. Luid toegejuicht en uitzinnig verwelkomd. Het grootste deel van Nederland was namelijk al eerder bevrijd!

Van Plein 1945 naar de haven

Over de Lange Nieuwstraat en Kennemerlaan, die grotendeels tijdens de oorlog door een troosteloze vlakte liepen, gaat de stoet naar de haven voor de lunch van de deelnemers aan de Bevrijdingsrit die hen door Nico Waasdorp wordt aangeboden.

Naar het actieterrein

Na de lunch gaat de Bevrijdingsrit verder richting Amperestraat voor de actie door de re-enactment-groepen. Zij zullen, als Duitse militairen, Binnenlandse Strijdkrachten manschappen en Canadese bevrijders, demonstreren hoe de overgave van de Duitse marine-eenheden -gelegerd in de ‘Festung IJmuiden’- aan de Canadezen zich zou kunnen hebben afgespeeld.

Naar Velsen-Noord (via pont)

De route naar de Velserpont staat nog niet precies vast. Mogelijk wordt de beste route voor dat moment gekozen. Er zal dan voor de Geul of de IJmuiderstraatweg moeten worden gekozen. De overtocht met de Velserpont zal wellicht ook voor enige vertraging zorgen.

De laatste etappe

De deelnemers die de Bevrijdingsrit tot zover hebben volbracht worden bij Huis van de Wijk ‘de Stek’ gesplitst.
Diverse voertuigen gaan niet terug naar IJmuiden, maar blijven boven het Noordzeekanaal. De overige gaan terug naar de parkeerplaats bij het BUKO-stadion, waar de 5 mei Bevrijdingsrit Velsen wordt ontbonden.


Herken de deelnemende voertuigen aan de 5 mei Bevrijdingsrit Velsen

Uw medewerking a.u.b.

Het schildje, dat aangeeft dat de voertuigen onderdeel zijn van de Fakkeltocht/Bevrijdingsrit Velsen 2023, ziet er zo uit.
Belangrijk voor de toeschouwers en weggebruikers op 5 mei 2023.
Het is ontworpen door Mark Röpke die zelf ook deelneemt aan de Bevrijdingsrit.
We hopen dat u de voertuigen ruim baan geeft zodat de intocht van de Canadezen in 1945 qua belangstelling zal kunnen worden geëvenaard

Bij voorbaat hartelijk dank..

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.