Start 80 jaar Vrijheid Velsen

Loading

80 jaar Vrijheid Velsen

Het Comité 4 en 5 mei Velsen is al geruime tijd met man en macht bezig met het plannen en de voorbereidingen voor de herdenking en festiviteiten van 80 jaar Vrijheid in en om onze woonplaats.

Raamwerk

Het draaiboek begint al vorm te krijgen en het Comité is op volle sterkte gekomen dankzij de twee dames, die het comité inmiddels hebben versterkt. We kunnen alvast ‘verklappen, dat in 2025 niet alleen 4 en 5 mei, maar de gehele periode van 3 t/m 10 mei in het teken zal staan van ’80 jaar Vrijheid in Velsen”.

Voor geïnteresseerden is er in ieder geval al het gratis E-boek te downloaden, dat in 2020 is verschenen en nauwkeurig beschrijft hoe 80 jaar geleden de Velsense bevolking de bevrijding heeft beleefd en hoe deze bevrijding is verlopen.


Gratis download E-boek: ‘De bevrijding van Velsen van uur tot uur’

Ter gelegenheid van 80 jaar Vrijheid beveelt het Comité 4 en 5 mei Velsen aan dit E-book online of gedownload te lezen. Vooral de de hoofdstukken 7 en verder van dit rijk geïllustreerde boek te lezen en te ontdekken, dat 5 mei niet voor geheel Nederland het herstel van de vrijheid betekende, maar dat eigenlijk pas op 8 mei en de dagen daarna de inwoners van Velsen de draad van het gewone leven weer konden oppakken.

Helaas betekende dit voor veel van hen, dat het nooit meer zou worden zoals het was.

Dit boek laat dit vooral zien aan de generaties, die (nog?) geen oorlog hebben meegemaakt en is een goede voorbereiding om hen op ’80 jaar Vrijheid’ in te lezen. Het is een uniek boek dat de unieke situatie van Velsen tijdens de Tweede Wereldoorlog in woord en beeld beschrijft.