Loading

Nationaal

Op zaterdag 25 maart was ook ons comité aanwezig tijdens de bijeenkomst voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen, die het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert.

De bijeenkomst vond plaats in Overijssel, de gastprovincie voor de start van de Nationale Viering van de Bevrijding 2023. Dieuwertje Blok, de spreker op de Dam tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei, leverde een bijdrage aan het programma.

De bijeenkomst in de Deventer Schouwburg stond in het teken van de aankomende editie van 4 en 5 mei en werd geopend door Andries Heidema, de commissaris van de Koning in de provincie Overijssel. Naast een tweegesprek tussen Dieuwertje Blok en dagvoorzitter Jeroen Overbeek, werd een presentatie gegeven over de April-meistaking, een landelijke staking die in Hengelo in Overijssel begon en zich daarna verspreidde over heel Nederland. De bijeenkomst is afgesloten met een netwerklunch en een voorproefje van de Vrijheidssoep 2023.

In Velsen is het comité al maanden druk bezig met de voorbereidingen van de herdenking en viering in Velsen in 2023.

TCV/MCIJ

is helaas nog steeds de enige school, die zich heeft ingeschreven voor de jaarlijkse Dichtvorm (en andere creatieve uitingen) wedstrijd op het thema Vrijheid: ‘Dichter bij 4 & 5 mei Velsen’. Deze lokale educatieve Challenge wordt gehouden omdat alleen de leerlingen van de gastprovincie Overijssel dit jaar landelijk kunnen meedingen om hun gedicht voor te dragen op de Dam.

September vorig jaar heeft de organisatie: het Comité 4 en 5 mei Velsen, de bibliotheek Velsen en KunstForm Velsen, alle Velsense scholen voor Voortgezet Onderwijs al aangeschreven om deze Challenge met hun leerlingen èn de gehele school aan te gaan. In december is een herinnering de deur uitgegaan.

Nog steeds hebben geen extra scholen zich aangemeld. We hopen toch echt dat de TCV/MCIJ een mededinger voor het predicaat ‘4 en 5 mei Vrijheidsschool Velsen 2023’ krijgt.

Meer informatie

2 thoughts on “4 & 5 mei 2023

  1. Hoi, in onderstaand tijdschema van 4&5 mei zie ik bij veel onderdelen geen locatie vermeld staan. Waar vind ik de informatie wat precies op welke locatie plaats vind?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.