Programma 80 jaar Vrijheid Velsen
Het Comité 4 en 5 mei Velsen is al geruime tijd bezig om 80 jaar Vrijheid Velsen in mei 2025 niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Vooralsnog is het onderstaande programma al bekend. Net als in 2020 kan er ook nu weer een kink in de kabel komen, maar we gaan ervan uit dat u alvast onderstaande activiteiten een plaats in uw agenda kunt geven.
Bevrijdingsweek Velsen – 80 jaar bevrijding – 2 tot en met 10 mei 2025
Algemeen
Komend jaar is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog is beëindigd. Het Comité 4 en 5 mei Velsen wil dit lustrum gebruiken om extra aandacht te besteden aan wat het betekent om in een democratisch land in vrijheid te leven. Naast de herdenking op 4 mei en de viering op 5 mei wil het comité de aandacht vestigen op het feit dat Velsen op 8 mei is bevrijd. Op die datum 8 mei 2025 willen we een defilé houden van historische voertuigen langs het gemeentehuis op Plein 1945 onder het toezicht van genodigden uit alle gremia van de maatschappij.
Kort overzicht activiteiten
In de mei week van 2-10 mei 2025 kunnen we de volgende activiteiten onderscheiden:
Vrijdag 2 mei
De start van de bevrijdingsweek omvat de opbouw van een kampement op een van de geschikte locaties binnen de gemeente Velsen (bijvoorbeeld aan de Hagelingerweg in Santpoort-Noord naast de verenigingen Groeneveen en Suomi).
We willen op het kampement de vredestaken van het leger uitbeelden (radio – telefonie, kookeenheid – veldkeuken, medische verzorging – veldhospitaal (Rode Kruis), logistiek -transportvoertuigen, demonstraties
Zaterdag 3 mei
Vervolg opbouwactiviteiten 2 mei
Zondag 4 mei
Het jaarlijks terugkerende programma bestaan de uit herdenkingsbijeenkomsten op diverse locaties binnen de gemeente Velsen, waaronder Tata, de begraafplaatsen Biezen, Wester en Duinhof (allen overdag) en een kort programma in de Burgerzaal gevolgd door kranslegging op Plein 1945 en de Stille Tocht naar Westerveld. Op Westerveld kranslegging bij het Monument en toespraak van de burgemeester. Na afloop willen we in de Aula van Westerveld een (muziek)voorstelling organiseren.
Maandag 5 mei
Een jaarlijks terugkerend programma waarbij in de ochtend een stoet van historische voertuigen door de gemeente Velsen met een bezoek aan twee woonzorgcentra (Moerberg en Visserhuis), lunch bij Waasdorp, en ontvangst op Plein 1945 van de fakkeldragers uit Wageningen, een en ander met enige muzikale omlijsting o.a. Pickles. In de middag vervolg van tocht van de voertuigen door de gemeente met een bezoek aan twee andere woonzorgcentra (Velserduin en Huis ter Hagen).
Dinsdag 6 mei
Uitbreiding van de kampactiviteiten, re-enactment activiteiten.
In de middag een theatervoorstelling voor basisscholen onder het motto wat is vrijheid?
Woensdag 7 mei
Vervolg diverse Re-enactment activiteiten op diverse plaatsen voor publiek o.a. bij het Bunker Museum, Duinen. Focus op kampement – bezoek publiek – uitleg Kampement en voor alle Velsenaren soep uit Veldkeuken.
Donderdag 8 mei
Onze Echte Bevrijdingsdag. Grote parade van Historische Voertuigen afgenomen door genodigden gezeten op een tribune op Plein 1945. Muzikale omlijsting door bijvoorbeeld met IJmuider Harmonie, Soli, Militair en Schots.
De historische voertuigen rijden door de gemeente Velsen; de Parade zal kunnen bestaan uit in ieder geval de historische voertuigen van onze bevrijders. Om een beeld te geven over de 80 jaar Vrede nadien, zouden we kunnen uitnodigen, de eerste eigen Militaire Voertuigen, oftewel de DAFS, NEEKAFS, LANDROVERS enz. Hierna old timers civiel, inclusief brommers en motoren. Te beginnen vooroorlogs en daarna in optellend bouwjaar.
Voor wat de Genodigden betreft denken we aan een afvaardiging van:
- het Hastings and Prince Edward Regiment, omdat zij die tijdens de Bevrijding de actieve commandant leverden, te weten Luitenant Kolonel George Rennison.
- Commissaris van de Koning, Gemeentebestuur, Landelijk 4 en 5 mei Comité, diverse Veteranen en/of Organisaties, Afvaardiging uit het Bedrijfsleven, Burgers enz.
Daarna rijden alle auto´s naar verschillende locaties waar muziek en activiteiten plaatsvinden, Tata/ De Stek in Velsen-Noord, Paviljoen Noordzee, Kennemerlaan / Staal en een locatie in Santpoort. Vanaf de namiddag /avond gezamenlijk eten voor alle deelnemers en genodigden.
Parallel aan het programma van het comité is de Veteranen dag Velsen georganiseerd. Dit betekent dat zij aanwezig zijn tijdens het defilé op Plein 1945
Vrijdag 9 mei
Vandaag een focus op leerlingen van middelbare scholen voor de unieke toneelvoorstelling ‘Nr 9 in het Achterhuis’: Onbekend stuk geschiedenis rond Anne Frank (zie https://haarlem.nieuws.nl/nieuws/unieke-toneelvoorstelling-nr-9-in-het-achterhuis-onbekend-stuk-geschiedenis-rond-anne-frank). In de middag wordt deze voorstelling (gratis) aangeboden aan de leerlingen van de bovenbouw van middelbare scholen in de gemeente Velsen en in de avond (betaald) aan volwassen en geïnteresseerden. De uitvoeringen vinden plaats in het Haventheater.
Vrijdag 9 mei en zaterdag 10 mei
Afbreken / opbreken en naar huis voor deelnemers.
Doelgroep: Jong en oud
De bedoeling is alle groeperingen van jong en oud jong, groot en klein samen bij deze festiviteiten te betrekken. Parallel hieraan wordt gewerkt aan lespakketten voor scholen en andere geschikte activiteiten. In vorige edities: gedichten, tekeningen, bijeenkomsten op scholen, lezingen, adopteer een monument, verzetsstrijders (stratennamen fietstocht/speurtocht), etc.
Samenvatting mei week 2 t/m 10 mei
- Kampement van 2 tot en met 10 mei 2025
- 4 mei 2025 : Herdenking
- 5 mei 2025 : Viering
- 6 en 7 mei 2025 : Publieksactiviteiten op diverse locaties
- 8 mei : defilé op Plein 1945, tocht historische voertuigen, muziek op diverse locaties.
- 9 mei: Toneelvoorstelling
- 10 mei: laatste dag kampement