ANBI-status Stichting 4 en 5 mei Velsen

Loading

Hieronder staan links naar het beleidsplan; het financieel verslag en de gegevens zoals deze verplicht zijn voor het behouden van de ANBI-status. Kunt u deze daar niet rechtstreeks zien, download het bestand dan via de link, die u kunt aanvragen bij: info@4en5meivelsen.nl.


Gerealiseerde doelen en verslag van activiteiten 2023 (Beleidsplan)


Financieel verslag 2023


Bestuur

Een bestuurder mag niet over het vermogen van de stichting beschikken alsof het zijn eigen vermogen is. Dit criterium verzekert dat de stichting onafhankelijk is ten opzichte van donateurs en begunstigden. Een natuurlijk persoon of een rechtspersoon in de functie als bestuurder mag daarom geen meerderheid van de zeggenschap hebben over het vermogen van de instelling. Om de onafhankelijkheid van de Stichting te waarborgen bestaat het bestuur uit minimaal drie personen met gelijkheid van stemmen.

Het bestuur vergadert indien het nodig is, doch minstens één keer per jaar i.v.m. het vaststellen van de financiële jaarstukken. Via email en telefoon houden de bestuursleden elkaar van de ontwikkelingen op de hoogte.

Er vindt regelmatig overleg plaats over de te volgen strategie en afstemming, wie welke acties oppakt en uit gaat voeren.

De werkzaamheden van het bestuur bestaan onder meer uit:

  • Overleg met instanties, financiële acquisitie (contact met sponsors, samenwerkingspartners, fondsen e.d.).
  • PR en communicatie (bekendheid).
  • Het doorgeven van de ontwikkelingen middels de website en brieven aan de doelgroep, andere belanghebbenden en instanties.
  • Financieel beheer, overleg over de besteding van het geld.
  • Het bestuur heeft een onderlinge verdeling gemaakt tussen de werkzaamheden.

Meer informatie over o.a. het bestuur is te vinden in de notariële akte van de ‘Stichting 4 en 5 mei Velsen’. Deze akte is in te zien bij de secretaris.

VoorzitterPeter Hamersma
SecretarisGerard van Broekhuijsen
PenningmeesterTon Maks
Vice-voorzitterPaul Kuiper
LidHans van Ravenzwaaij
LidVera de Bruijn
LidErik Constapel
LidMarja van Bruggen
LidAnne Marie Belterman
AdviseurFrank Dales
Adviseur gemeente VelsenKabinetschef

ANBI-status

Door deze status zijn de belastingregels voor algemeen nut beogende instellingen (ANBI) op het gebied van schenking, successie en de aftrek van giften (inkomsten- en vennootschapsbelasting) van kracht.

Die erkenning is ook belangrijk voor de mensen die de Stichting een warm hart toedragen. Zij kunnen voor de inkomstenbelasting (IB) alleen giftenaftrek krijgen voor giften aan een instelling die een beschikking van de Belastingdienst heeft. Een overzicht van instellingen die als ANBI erkend zijn, vindt u op de website van de Belastingdienst en www.anbi.nl.

De stichting ‘Stichting Comité 4 en 5 mei Velsen’ is door de Belastingdienst aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en kan daarom gebruik maken van de fiscale voordelen, zoals:

  • Een ANBI hoeft geen successierecht of schenkingsrecht te betalen over erfenissen en schenkingen die de ANBI ontvangt in het kader van het algemeen belang.
  • Uitkeringen die een ANBI doet in het algemene belang zijn vrijgesteld voor het recht van schenking.
  • Een donateur kan giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken (uiteraard binnen de daarvoor geldende regels).
  • Een ANBI moet zich houden aan een aantal regels. De ‘Stichting Comité 4 en 5 mei Velsen’ voldoet daaraan. De regels waaraan onze stichting zich houdt kunnen als volgt worden omschreven:

Een bestuurder en/of beleidsbepaler mag niet over het vermogen van de stichting beschikken alsof het zijn eigen vermogen is. Dit criterium verzekert dat de stichting onafhankelijk is ten opzichte van donateurs en begunstigden. Een natuurlijk persoon of een rechtspersoon in de functie als bestuurder en/of beleidsbepaler mag daarom geen meerderheid van de zeggenschap hebben over het vermogen van de instelling.

Het ‘bestedingscriterium’

Een ANBI mag niet meer vermogen aanhouden dan redelijkerwijs nodig is voor de continuïteit van de voorziene werkzaamheden van de doelstelling van de instelling. Het doel van het bestedingscriterium is het voorkomen van het oppotten van vermogen. 

Welk vermogen mag een ANBI in ieder geval aanhouden?

  • Vermogen (of bestanddelen daarvan) dat is verkregen als legaat (via een erfenis) of schenking, waarvan de erflater of schenker heeft bepaald dat slechts de rendementen uit dat vermogen mogen worden gebruikt voor het doel van de ANBI (stamvermogen).
  • Het rendement moet dan uiteraard wel daadwerkelijk worden besteed voor het doel van de ANBI en mag niet als vermogen worden aangehouden.
  • Vermogensbestanddelen waarvan de instandhouding voortvloeit uit de doelstelling van een ANBI.
  • Vermogensbestanddelen die nodig zijn voor het realiseren van de doelstelling.

Beleidsbepalers

(de bestuurders) mogen geen andere beloning ontvangen dan een vergoeding voor gemaakte onkosten. Ook mogen ze, als ze daarvoor in aanmerking komen, een vacatiegeld ontvangen dat niet bovenmatig is.

Een ANBI moet een actueel beleidsplan hebben.

Dit is een document dat inzicht geeft in de manier waarop de doelstelling van de ANBI wordt uitgevoerd. Dit mag ook een meerjarig beleidsplan zijn. Het plan moet inzicht geven in: de werkzaamheden die de instelling verricht, de manier waarop de instelling geld wil werven, het beheer van het vermogen van de instelling, de besteding van het vermogen van de instelling.

  • De kosten van het werven van geld en de beheerkosten moeten in redelijke verhouding staan tot de bestedingen (verhouding tussen kosten en bestedingen).
  • Kosten voor propaganda, publiciteit en public relations zijn voorbeelden van kosten van het werven van geld.
  • Dat geldt ook voor de kosten om opbrengsten uit collecten, mailingacties, giften, nalatenschappen, loterijen en subsidies te krijgen.
  • Een voorbeeld van beheerskosten zijn administratiekosten.
  • Verplichtingen
  • Uit de statuten/regelgeving van de Stichting moet blijken aan welk doel, dat een algemeen belang dient, het batig saldo wordt besteedt mocht de Stichting worden opgeheven.
  • Een ANBI moet verplicht een administratie voeren. Uit deze administratie moet blijken: welke bedragen er (per bestuurder) aan onkostenvergoeding en vacatiegelden zijn betaald, welke bedragen zijn uitgegeven aan het werven van geld en het beheer van de instelling. Dat geldt ook voor alle andere kosten, wat de aard en omvang van de inkomsten en het vermogen van de instelling is.

De certificering van stichting ‘de Stichting Comité 4 en 5 mei Velsen’ als ANBI kunt u terugvinden op www.anbi.nl

Bijlage 2. Juridische en fiscale structuur

  • Het bestuur is belast met het besturen van de Stichting.
  • Het bestuur is bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot verkrijgen, vervreemding en bezwaren van registergoederen met een meerderheid van stemmen.
  • Het bestuur is niet bevoegd tot het aangaan van overeenkomsten, waarbij de stichting zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidsstelling voor een schuld van een ander verbindt.
  • Het bestuur draagt zorg voor de inschrijving van de Stichting en van alle bestuurders en de mutaties daarin in het openbare Stichtingsregister gehouden door de Kamer van Koophandel.
  • De Stichting wordt vertegenwoordigd door het bestuur. Daarnaast wordt de Stichting vertegenwoordigd door de voorzitter en een ander bestuurslid gezamenlijk.
  • De Stichting is door de Belastingdienst geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling (ANBI) zoals bedoeld in artikel 24, lid 4 van deSuccessiewet 1956, zodat zij in aanmerking komt voor het verlaagde tarief van ten aanzien van schenking –en successierechten.
  • De Stichting is niet Btw-plichtig.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.